Suuline traditsioon - Majanduslik seisukord - Elamud - Mäo mõisa moonameeste elamu

Jutustaja neljakümnenda eluaastani umbes olnud Mäo mõisa moonameeste elukorterid päris võimatud, jutustaja ise näinud neid. Umbes 40 a. eest ehitatud paremad. Enne olnud kolme inimese käe laiuses ruumis (nagu 3 inimest kõrvuti seistes käed laiali hoiavad), mis nelinurkne – s.o sama pikk kui lai, elanud neli moonamehe leibkonda koos. Keskpaika ruumi olnud mingi kividest tulease. Suitsumajad olnud. Leeaseme kohal on kaks kooku olnud padade riputamiseks, nii siis saanud kaks perekonda korraga keeta. Koogud olnud võlla moodi, neid saanud lasta madalamale ja kõrgemale. Ruumi põrand olnud mullast. Olnud ka üks või kaks väikest akent. Ruumi neljas nurgas olnud igas üks perekond. Ruumi olnud äärmiselt vähe, sest moonakail olnud tihti palju lapsi. Tulnud märjalt ja poriselt töölt, pole kusagil riiete kuivatamiseks sooja kohta ega ruumi olnud, need pandud kusagile nurka või seinale kokku, võtnud säält jälle märjalt ja pandud selga. Nii olnud ruum kõigi oma elanikega ja nende tarvetega kui ussipesa – pisike, pime, must, niiske jm.
EKLA, f 199, m 44, 123/4 (IV-I2) < Paide-Anna khk., Paide l. < Mäo m. - Hilda Kõrge < Anna Septer, 78 a. (1930)